Καλύτερος ύπνος – 6 Ιδέες για να τον πετύχεις
Ο καλός ύπνος είναι ευεξία, είναι υγεία, είναι θρέψη. Όσο και αν το να είσαι συνεχώς on και busy πέρασε τη φάση που θεωρούνταν σαν ένα έξτρα προσόν, σήμερα ολόενα και περισσότεροι άνθρωποι καταλαβαίνουμε ότι ο ύπνος δεν είναι ούτε χάσιμο χρόνου αλλά ούτε και πολυτέλεια.
Παρόλο που ο ύπνος είναι ένα κρίσιμο μέρος της ζωής – το ένα τρίτο της ζωής μας στον ύπνο – για πολλούς ανθρώπους αποτελεί πραγματική πρόκληση το να μπορέσουν να κοιμηθούν για να ξεκουραστούν. Πολλές μελέτες δείχνουν ότι περίπου 1 στους 3 ενήλικες δεν κοιμούνται αρκετά σε τακτική βάση, καθώς δεν έχουν τον έλεγχο του ύπνου τους όσο επιτακτικά κι αν τον χρειάζονται.
Έτσι δεν προξενεί καμία έκπληξη το ότι όλοι θέλουμε να μάθουμε πως να έχουμε έναν καλύτερο ύπνο. Ο ύπνος δεν είναι κάτι που κάνουμε κάθε βράδυ απλώς για να ξεκουραστούμε. Εμείς μπορεί να ξεκουραζόμαστε, όμως το σώμα μας εργάζεται πυρετωδώς. Κατά τη διάρκεια του ύπνου διενεργούνται πολλές λειτουργίες στο σώμα μας καθοριστικές για την υγεία μας. Το ανοσοποιητικό μας ενισχύεται, ο κίνδυνος καρδιακής προσβολής και εγκεφαλικού επεισοδίου μειώνεται, η αποδοτικότητα και η αίσθηση τόνωσης αυξάνεται, για να μην μιλήσουμε για τα ορατά σημάδια ενός καλού ύπνου στην επιδερμίδα μας.
Πολλές από αυτές τις λειτουργίες συμβαίνουν όταν βρισκόμαστε στον βαθύ ύπνο. Σε αυτό το άρθρο θα δούμε γιατί ο ύπνος είναι τόσο σημαντικός, αλλά και ιδέες που μπορείς να εφαρμόσεις εύκολα για το πως να αναβαθμίσεις τον ύπνο σου και κυριότερα, πως να αυξήσεις τον βαθύ ύπνο.
Γιατί είναι τόσο σημαντικός ο ύπνος;
Βασικά χωρίς τον ύπνο δεν μπορούμε να επιζήσουμε. Είναι ο ύπνος που επιτρέπει στο σώμα και τον εγκέφαλο μας να ρίξουν τους ρυθμούς, ώστε να μπορέσουν να αναζωογονηθούν και να αναπτυχθούν για να βρισκόμαστε σε καλύτερη φυσική και διανοητική κατάσταση. Παρόλο που φαίνεται ότι απλώς είμαστε ξαπλωμένοι και ακίνητοι, και τίποτα δεν συμβαίνει, στην πραγματικότητα όλο μας το σώμα εργάζεται αθόρυβα. Ο εγκέφαλος μας ξεφορτώνεται τα διάφορα μοριακά απόβλητα, οι νευρώνες επικοινωνούν και ανασυγκροτούνται ώστε ο εγκέφαλος να λειτουργεί ομαλά και να δημιουργήσει χώρο για νέες πληροφορίες. Από την άλλη, ενώ κοιμόμαστε, ξεκινά η λειτουργία των μηχανισμών επανόρθωσης. Καθώς το σώμα μας είναι ένα εξαιρετικά περίπλοκο σύστημα, χρειάζεται να αξιοποιεί κάθε ευκαιρία αναζωογόνησης και επανόρθωσης, ιδανικά κατά τη διάρκεια της νύχτας, ώστε όλα το επόμενο πρωί να λειτουργούν ρολόι.
Πόσο ύπνο χρειαζόμαστε;
Δεν μπορούμε να επιλέξουμε πόσες ώρες ύπνου χρειάζεται ο οργανισμός μας. Είναι καθαρά θέμα γονιδίων. Κάποιοι χρειάζονται 8-10 ώρες ύπνου κάθε νύχτα, άλλοι περίπου 7 ώρες ύπνου για να είναι ξεκούραστοι και αποδοτικοί.
Παρόλο που το πόσες ώρες κοιμόμαστε κάθε βράδυ έχει τη σημασία του, χρειάζεται να μας απασχολήσει και η ποιότητα του ύπνου μας.
Ο ύπνος μπορεί να χωριστεί σε 4 στάδια και χρειάζεται να περάσουμε αυτό τον κύκλο 4 έως 6 φορές κάθε βράδυ, για να μπορέσει το σώμα και το μυαλό μας να ολοκληρώσει όλες τις λειτουργίες σωστά.
Παρακάτω θα βρεις 6 ιδέες για έναν καλύτερο ύπνο.
#1 Φτιάξε ένα πρόγραμμα ύπνου
Όρισε την ώρα που θα πηγαίνεις για ύπνο και που θα ξυπνάς κάθε βράδυ και κάθε πρωί – ακόμα και τα Σαββατοκύριακα. Αυτό θα βοηθήσει το βιολογικό σου ρολόι να γνωρίζει πότε χρειάζεται να είσαι ξύπνια και πότε να κοιμάσαι. Με αυτό τον τρόπο θα μπορείς να αποκοιμιέσαι και να ξυπνάς ευκολότερα κάθε μέρα. Επιπλέον, υπάρχουν πολλές μελέτες που αποδεικνύουν πως ένα πρόγραμμα ύπνου μπορεί να βοηθήσει και την ποιότητα του ύπνου σου.
#2 Δώσε προσοχή στην πρόσληψη της καφεΐνης
Την αγαπάμε όσο και εσύ και δεν είμαστε εδώ για να σου πούμε να την βγάλεις από την ζωή σου! Όμως αν νιώθεις ότι ο καφές ή τα καφεινούχα ροφήματα εμποδίζουν τον ύπνο σου, τότε αν δεν μπορείς να φροντίσεις την ποσότητα, φρόντισε την ώρα πρόσληψης της. Κράτησε την το αργότερο έως νωρίς το απόγευμα. Σήμερα γνωρίζουμε ότι η καφεΐνη χρειάζεται ένα εύλογο χρονικό διάστημα για να διασπαστεί στο σώμα μας, και μπορεί να παραμείνει στο σύστημα μας εώς και 6 ώρες. Κράτησε ότι η καφεΐνη όχι απλώς θα το κάνει δυσκολότερο να αποκοιμηθείς, αλλά θα επηρεάσει το πόσες ώρες και το πόσο καλά θα κοιμηθείς με ό,τι αυτό συνεπάγεται.
#3 Δοκίμασε κάποιο συμπλήρωμα διατροφής για τον ύπνο με φυσικά συστατικά
Η έλλειψη ύπνου και γενικότερα οι διαταραχές αυτού εξελίσσονται σε πανδημία. Η πρόταση της LR για έναν καλύτερο ποιοτικά ύπνο είναι το Night Master, το οποίο στηρίζει τη δύναμη του στο συνδυασμό των φυσικών συστατικών. Τo LR LIFETAKT Night Master περιέχει aloe vera, σαφράν και εκχύλισμα λυκίσκου, L-τρυπτοφάνη, μαγνήσιο, ψευδάργυρο και βιταμίνες του συμπλέγματος Β. Το μοναδικό τριπλό αποτέλεσμα υποστηρίζει τον φυσικό ρυθμό του ύπνου με 3 λειτουργίες: Μας βοηθά να αποκοιμηθούμε γρηγορότερα, να κοιμηθούμε βαθιά, βελτιώνοντας έτσι την ποιότητα του ύπνου και να ξυπνήσουμε ξεκούραστοι, έχοντας αναζωογονηθεί ουσιαστικά κατά τη διάρκεια του ύπνου μας. Πρόκειτα για ένα προϊόν για άτομα κάθε ηλικιακής ομάδας που αντιμετωπίζουν προβλήματα ύπνου, χωρίς κανένα κίνδυνο εξάρτησης, καθώς δεν προκαλεί εθισμό. Αν διαβάζοντας τις πληροφορίες για αυτό, νιώθεις ότι είναι κάτι που θα σου ταίριαζε, επικοινώνησε για περισσότερο σχετικό υλικό.
#4 Φτιάξε τη δική σου ρουτίνα ύπνου
Τι σε χαλαρώνει και προετοιμάζει τον οργανισμό σου να ρίξει τους ρυθμούς; Ένα ζεστό, χαλαρωτικό μπάνιο; Η βραδινή ρουτίνα περιποίησης της επιδερμίδας σου; Ο διαλογισμός; Το διάβασμα ενός βιβλίου; Αιθέρια έλαια; Όλα τα παραπάνω ή ένας συνδυασμός αυτών; Εσύ ξέρεις καλύτερα από τον καθένα. Απέφυγε μόνο τις οθόνες, δεν βοηθούν. Το τεχνητό φως, στο οποίο είμαστε διαρκώς εκτεθειμένοι, μπερδεύει το σώμα μας και δεν αντιλαμβάνεται ότι έχει νυχτώσει. Από την άλλη, είναι απαραίτητο να αισθανόμαστε ότι σκοτεινιάζει, ώστε να γίνεται αισθητή η δράση της μελατονίνης, της ορμόνης του ύπνου, η οποία βοηθά το σώμα και το μυαλό μας να χαλαρώσει και να αποκοιμηθεί. Διαβάζοντας κάποια στιγμή την εμπειρία της Arianna Huffington σχετικά με το που την οδήγησε η έλλειψη ύπνου και το πως, με αφορμή εκείνο το συμβάν, διαχειρίζεται και αντιμετωπίζει το ζήτημα “ύπνου”, θυμάμαι χαρακτηριστικά να λέει: αφήστε εκτός δωματίου το κινητό σας, αποσυνδεθείτε από αυτό, τουλάχιστον μία ώρα πριν κοιμηθείτε. Δεν θα σας πω ότι το έχω πετύχει εντελώς, αλλά το δουλεύω συνειδητά και είμαι σε ένα πολύ καλό επίπεδο. Επομένως, ίσως και το πιο σημαντικό “μέτρο” για να ξεκουραζόμαστε σωστά είναι και το πιο απλό: σβήνουμε το φως – αποσυνδεόμαστε από τις συσκευές μας – πέφτουμε για ύπνο.
#5 Η άσκηση είναι σύμμαχος σου, αλλά όχι ακριβώς πριν από τον ύπνο
Μπορεί να νομίζουμε ότι με την άσκηση εκτονωνόμαστε και χαλαρώνουμε πριν από τον ύπνο. Με μία γρήγορη βόλτα στο διαδίκτυο θα βρεις έγκυρες πληροφορίες για το πόσο ευεργετική είναι η άσκηση στην ποιότητα του ύπνου. Καθώς μειώνει το στρες και το άγχος, μπορεί να σε βοηθήσει να κοιμηθείς καλύτερα και περισσότερο. Να θυμάσαι μόνο ότι επειδή μετά την άσκηση, ο καρδιακός παλμός και η θερμοκρασία του σώματος χρειάζονται χρόνο για να επανέλθουν στα επίπεδα για τον ύπνο, απόφυγε να ασκείσαι τουλάχιστον 90 λεπτά από την ώρα που θέλεις να πας για ύπνο.
#6 Φτιάξε το δικό σου σκηνικό χαλάρωσης
Δώσε ιδιαίτερη σημασία στον χώρο που κοιμάσαι, όταν θέλεις να βελτιώσεις τον ύπνο σου.
- Πρόσεξε ώστε ο χώρος να μην είναι ούτε πολύ ζεστός ούτε πολύ κρύος. Ιδανικά μεταξύ 16 και 22 βαθμών Κελσίου.
- Απέφυγε όσο μπορείς τους εξωτερικούς θορύβους.
- Όσο αυτονόητο κι αν είναι, θα το επισημάνουμε. Βρες το κατάλληλο για εσένα μαξιλάρι και πρόσεξε το στρώμα στο οποίο ξαπλώνεις.
- Το πολύ φως μας δυσκολεύει τόσο στο να αποκοιμηθούμε όσο και στο να κοιμηθούμε βαθιά. Το μπλε φως που εκπέμπουν οι οθόνες (κινητά και υπολογιστές) είναι οι μεγαλύτεροι ένοχοι γι αυτό φρόντισε να τις αποχωρίζεσαι τουλάχιστον μία ώρα πριν ξαπλώσεις για να κοιμηθείς. Προτίμησε έναν χαμηλό φωτισμό που θα δώσει το σήμα στον εγκέφαλο ότι ρίχνεις τους ρυθμούς και θα αρχίσει να εκκρίνει την μελατονίνη.
- Η λεβάντα και ο δυόσμος είναι αρώματα που βοηθούν στην χαλάρωση. Μπορείς να προμηθευτείς αιθέρια έλαια και χρησιμοποιήσεις ένα diffuser για τον χώρο ή κάποιο spray για το μαξιλάρι. Σίγουρα θα σε βοηθήσουν να χαλαρώσεις και να αποκοιμηθείς χωρίς κόπο, βαθιά και ήρεμα.
📷 Paraskevi Katsanaki, all rights reserved
📷 Pixabay