Χτίζεις την δουλειά των ονείρων σου; Ιδέες για να παραμείνεις δημιουργική
Το σημερινό άρθρο είναι αφιερωμένο σε εσένα που θέλεις να χτίσεις τη δουλειά των ονείρων σου, παράλληλα με την πρωινή σου εργασία ή κάποια άλλη κύρια δραστηριότητα. Τι χρειάζεται να έχεις κατά νου, ώστε να οργανώσεις μία παραγωγική καθημερινότητα και ταυτόχρονα να διατηρήσεις την δημιουργικότητά σου σε υψηλά επίπεδα (…και να μην πεθαίνεις από το άγχος…).
Τις προάλλες συνάντησα μία αγαπημένη μου φίλη από τα “χρόνια της Κέρκυρας”, τότε που ζούσα εκεί. Κάθε φορά η συζήτηση καταλήγει στα επαγγελματικά μας και κάθε φορά η διαπίστωση για εμένα είναι η ίδια: ό,τι κι αν κάνεις, σε όποιο χώρο κι αν δραστηριοποιείσαι, αν χτίζεις την δουλειά των ονείρων σου, οι προκλήσεις είναι περίπου οι ίδιες. Είμαστε και οι δύο ελεύθεροι επαγγελματίες και αναπτύσσουμε και οι δύο τη δική μας επιχείρηση, εκείνη στον τουρισμό και εγώ στον χώρο του μάρκετινγκ.
Πως θα αναπτύξουμε την δουλειά μας και σε ποιους θα απευθυνθούμε; Πως θα ξεχωρίσουμε ανάμεσα και σε όσους άλλους κινούνται στον ίδιο χώρο με εμάς και πως θα κάνουμε τη διαφορά; Ποια θα είναι η προσωπική μας πινελιά στον χώρο και τελικά πως θα παίρνουμε χαρά από αυτό που κάνουμε;
***Η σειρά που αναφέρονται δεν είναι ενδεικτική της σημασίας τους, οπότε διάβασε παρακάτω, αρχίζοντας με αυτό που για σένα έχει μεγαλύτερη αξία.
Βρες τον χρόνο που μπορείς να αφιερώνεις στην παράλληλη σου δραστηριότητα
Μην τρομάξεις αν αρχικά δεν βρίσκεις χρόνο. Συνήθως έτσι γίνεται. Θα χρειαστεί να “εφεύρεις” χρόνο. Ειδικά εάν εκτός από τον εαυτό σου έχεις να φροντίσεις και μία οικογένεια. Αξιοποίησε όποια βοήθεια μπορείς να λάβεις από τους δικούς σου ανθρώπους. Εξέτασε με αυστηρή ματιά την καθημερινότητά σου, για να δεις εάν κινείται γύρω από τις προτεραιότητες σου. Βάλε στην σίγαση τον υπερήρωα μέσα σου που λέει ότι “εσύ ό-λ-α τα μπορείς”. Συζήτησε με τον σύντροφο, τα παιδιά και/ ή τους γονείς σου τι μπορούν να αναλάβουν εκείνοι. Μάθε να δέχεσαι κάθε προσφορά για υποστήριξη και βοήθεια.
Αποδέξου (εγκαίρως) ότι δεν θα επικροτήσουν όλοι την επιλογή σου
Ε,ναι! Συμβαίνει και στα καλύτερα success stories!!!
Ας συμφωνήσουμε εδώ ότι είναι πολύ πιθανό να μην θέλουν όλοι τα ίδια πράγματα με εμάς. Ή να μην συμφωνούν όλοι με το πως εμείς βλέπουμε τον κόσμο και την ζωή μας μέσα σε αυτόν. Τι έχω δει στον χώρο που κινούμαι; Ακόμα και στα πιο “βαριά” περιστατικά, όπου αρχικά φαίνεται να είσαι ο μόνος άνθρωπος που το θέλει και όλος ο υπόλοιπος κόσμος είναι απέναντί σου, τελικά η δική σου αγάπη και επιμονή μπορεί να κάνει τους ανθρώπους της ζωής σου να αποδεχθούν την επιλογή σου.
Οπότε κράτησε την απογοήτευση μακρυά και προχώρα με βεβαιότητα προς αυτό που τραβάει η ψυχή σου.
Δώσε στον εαυτό σου τον χρόνο που χρειάζεται
Είναι αποδεδειγμένο ότι η βιασύνη θα σου προσθέσει άγχος και μάλιστα όχι από το δημιουργικό. Εξάλλου, ό,τι κάνεις, το κάνεις παράλληλα με την πρωινή σου εργασία. Αυτό σημαίνει ότι έχεις ήδη εξασφαλίσει μία πηγή εισοδήματος. Πρόσφατα διάβασα την ιστορία μίας γυναίκας που δημιούργησε έναν οργανισμό, την ιδέα του οποίου συνέλαβε πριν από 9 χρόνια! Για εννέα ολόκληρα χρόνια μελετούσε, συζητούσε και σχεδιάζε τις κινήσεις της. Ώσπου μία μέρα ήταν έτοιμη να βγάλει στον αέρα την ιδέα της. Να υλοποιήσει το όνειρό της και τελικά σήμερα να ζει αποκλειστικά από αυτό. Σημαντικό είναι επίσης θα θυμόμαστε ότι οι ιστορίες επιτυχίας που κατά καιρούς διαβάζουμε είναι εξαιρετική πηγή για έμπνευση, αλλά όχι απαραίτητα για σύγκριση. Ο καθένας έχει τον δικό του ρυθμό.
Τίμησε και προστάτευσε το όνειρο σου, μαθαίνοντας να απολαμβάνεις τη διαδρομή και όχι μόνο τον τελικό προορισμό.
Αναζήτησε πηγές έμπνευσης και καθοδήγησης
Ο ρόλος ενός μέντορα για την επιτυχία σου και η έμπνευση για όλα τα στάδια του ταξιδιού σου είναι τόσο πολύ σημαντικά. Στον χώρο μας έχουμε συγκεκριμένη λέξη για τον άνθρωπο που αναλαμβάνει την ευθύνη να καθοδηγήσει κάποιον και να τον υποστηρίξει στα επαγγελματικά του βήματα.
Το ήξερες ότι ο Μπετόβεν έγινε αυτός που έγινε επειδή ήθελε να μοιάσει στον Μότσαρτ; Οι σπουδαιότερες προσωπικότητες της ανθρωπότητας έχουν κάποιον που αποτελεί πρότυπο για εκείνους και λειτουργεί ως πηγή καθοδήγησης. Έχεις βρει τις δικές σου πηγές από όπου θα αντλείς ιδέες και δύναμη; Πηγές οι οποίες θα ανταποκρίνονται στη δική σου αισθητική. Όχι για να αντιγράψεις κάποιον και να χάσεις τη δική σου αυθεντικότητα. Κυρίως για να δεις πως είναι κάποιος που έχει ήδη φτάσει εκεί που θέλεις να πας και να διδαχθείς από την εμπειρία του.
Χτίζεις την δουλειά των ονείρων σου, οπότε βγες από τα στεγανά της προηγούμενης σου εργασιακής και επαγγελματικής εμπειρίας ή της ηλικίας που διανύεις και κάνε στον εαυτό σου το δώρο να γίνει (ξανά) mentee.
Σχεδίασε την διαδρομή και σημείωνε την πρόοδό σου
Αλήθεια, χρειάζεται να πούμε ότι χωρίς χάρτη θα έχεις συνεχώς την αίσθηση ότι είσαι χαμένη και ότι δεν ξέρεις από που να το πιάσεις; Μου έχει συμβεί, γι’ αυτό θέλω να δώσω ιδιαίτερη έμφαση σε αυτό το σημείο! Χάρτης σημαίνει λιγότερο άγχος, λιγότερος χαμένος χρόνος και περισσότερες εστιασμένες κινήσεις, στον ήδη περιορισμένο χρόνο που έχεις στη διάθεσή σου.
Επειδή οι ρυθμοί της καθημερινότητας είναι έντονοι, και πολλές φορές κάνουμε πολλά που όμως μπορεί να χαθούν μέσα σε πολλά άλλα που συμβαίνουν παράλληλα, ανά τακτά χρονικά διαστήματα σημείωνε την πρόοδο σου. Θα παίρνεις μεγάλη χαρά και θα βλέπεις ότι έστω και αυτό το λίγο, αλλά κάθε μέρα, τελικά αθροίζεται και δίνει κάτι μεγάλο.
Χτίζεις και εσύ την δουλειά των ονείρων σου;
Μοιράσου στα σχόλια τι βοηθά εσένα να προχωρήσεις. Υπάρχει τουλάχιστον ένας άνθρωπος ανάμεσά μας που περιμένει να μάθει από τη δική σου εμπειρία.
Ραντεβού στο επόμενο post. Μέχρι τότε, καλή συνέχεια σε ό,τι καταπληκτικό ετοιμάζεις.
Thanks for your comment, I appreciate it!
🙏🏻❤️❤️❤️🙏🏻 Ευχαριστώ πολύ για τις υπέροχες ιδέες που μας δίνετε❤️