Ιδέες για να αξιοποιήσεις τον χρόνο σου με τρόπο βιώσιμο
Πως γίνεται, αν γίνεται, να κάνουμε κάτι περισσότερο με τον ήδη συγκεκριμένο χρόνο που έχουμε όλες στη διάθεση μας;
Για περισσότερο από μία δεκαετία συνεργάζομαι με γυναίκες που θέλουν να αναπτύξουν τη δική τους επιχειρηματική δραστηριότητα σε part–time ρυθμό. Παράλληλα με όλα όσα κάνουν στην καθημερινότητα τους. Από πρωινή δουλειά, φροντίδα γονιών, παιδιών, σπιτιού, κοινωνικής ζωής και πολλών άλλων ανάλογα με την φάση ζωής που βρίσκεται η καθεμία. Μια σταθερή αγωνία είναι το πως θα τα καταφέρουν να πετύχουν στο χώρο μας μέχρι σταδιακά να μπορέσουν να αποδεσμευθούν από κάποιες υποχρεώσεις. Ψάχνοντας για μία εφικτή πρόταση να “γεννηθεί” χρόνος εκεί που πολλές φορές δεν υπάρχει, έπεσα πάνω στην έννοια των multipliers. Επιχείρησα να τους αποδώσω ως “πολλαπλασιαστές χρόνου” για τις ανάγκες του συγκεκριμένου άρθρου.
Όχι άλλο multi-tasking
Δεν θα μιλήσουμε για το γνωστό multi–tasking εδώ. Ζούμε σε μία κουλτούρα που το να διασκορπίζεσαι σε δύο ή και περισσότερες εργασίες την ίδια στιγμή μάλλον είναι κάτι σαν παράσημο σε πέτο. Ευτυχώς σιγά–σιγά αυτό τείνει να πάψει να ισχύει.
«Το multitasking είναι όρος που “εφευρέθηκε‘ ώστε ο άνθρωπος που πνίγεται από υποχρεώσεις και tasks να νιώθει παραγωγικός και αποτελεσματικός» αναφέρει ο Τζιμ Τέιλορ, καθηγητής εργασιακής ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο του Σαν Φρανσίσκο.
Έρευνες δείχνουν ότι το multitasking, ή πολυδιεργασία στα ελληνικά, δεν είναι τόσο αποτελεσματικό όσο αρχικά κάποιοι νομίσαμε. Κάποιες φορές μας αρέσει να σκεφτόμαστε τους εαυτούς μας ως Wonder Women που όλα μπορούν και τα καταφέρνουν. Και μάλιστα ταυτόχρονα.
Ο εγκέφαλος μας όμως έχει διαφορετική άποψη. Υπάρχει μία συγκεκριμένη ποσότητα ερεθισμάτων που μπορεί να διαχειριστεί χωρίς να μειωθεί η προσοχή μας και η παραγωγικότητα μας.
Εάν εκτελείς δύο εργασίες την ίδια στιγμή, εκτός και αν η μία από τις δύο είναι αυτοματοποιημένη, όπως για παράδειγμα το να περπατάς και να μιλάς στο τηλέφωνο, τότε δεν είσαι σε καμία από τις δύο με όλο σου το σώμα και το νου. Αλλά ακόμα και αυτοματοποιημένη να είναι, κάποιες φορές πάλι δεν καταφέρνουμε να είμαστε 100% παρούσες.
Χρόνος & ‘multipliers’
Όταν διάβασα για την έννοια των multipliers ενθουσιάστηκα.
Σε αντίθεση με το multi–tasking, δηλαδή τις πολλές διαφορετικές δουλειές που γίνονται την ίδια ώρα, σε αυτή την περίπτωση έχουμε μία δραστηριότητα που ικανοποιεί δύο ή και περισσότερους σκοπούς.
Μία μελέτη του Πανεπιστημίου του Stanford δείχνει ότι το να συνδυάζουμε δραστηριότητες μπορεί να μας βοηθήσει να επιτύχουμε τους στόχους μας. Και μάλιστα χωρίς να φτάνουμε τις αντοχές μας στα όρια τους. Έτσι μπορούμε να παίρνουμε την χαρά της επίτευξης ενός στόχου διασφαλίζοντας ταυτόχρονα και ένα υψηλό επίπεδο διαύγειας και εσωτερικής ηρεμίας.
Αν αναρωτιέσαι τι ευφάνταστο παράδειγμα θα διαβάσεις για να καταλάβεις καλύτερα την έννοια των multipliers, τότε μάλλον θα απογοητευθείς. Είναι πολύ πρακτικά τα παραδείγματα μέσα από την καθημερινότητα μου που μπορώ να σου δώσω. Αφορούν όμως τις περισσότερες από τις γυναίκες με τις οποίες συνεργάζομαι επαγγελματικά.
Μία ώρα αναμονή στην προπόνηση ενός παιδιού είναι για μένα αρκετός χρόνος π.χ για να απαντήσω σε εκείνα τα emails ή τα τηλεφωνήματα που δεν ήταν επείγοντα μέσα στη μέρα. Ή το να συνδυάζω το περπάτημα που μου αρέσει πολύ, με το αγαπημένο μου podcast για να μάθω περισσότερα για ό,τι μου έχει κεντρίσει το ενδιαφέρον στην δουλειά μου. Ή το να διαβάζω το βιβλίο μου το απόγευμα που τα παιδιά μου διαβάζουν τα μαθήματα τους και απλώς θέλουν να βρίσκομαι στον ίδιο χώρο μαζί τους.
Τι συζητάμε με τις γυναίκες που συνεργάζομαι:
Το άκουγα τόσο συχνά από τις συνεργάτιδες μου που δεν μπορούσα να το αγνοήσω. “Θέλω να πετύχω αλλά δεν μου φτάνει ο χρόνος”. Κατέληξα σε αυτές τις πολύ απλές κινήσεις που μπορούν να εξασφαλίσουν λίγο χρόνο σε μία ήδη γεμάτη και απαιτητική καθημερινότητα. Ίσως κάποια από τις τρεις να σε βοηθήσει να δεις την έννοια της οργάνωσης του χρόνου με άλλο μάτι.
α. Σκέψου τουλάχιστον 2 multipliers που μπορείς να εντάξεις στην καθημερινότητα σου από αύριο κιόλας.
β. Γκρούπαρε τις εργασίες που έχεις να κάνεις. Το να πηγαινοερχόμαστε από τη μία δραστηριότητα στην άλλη μας παίρνει περισσότερο χρόνο για να τις ολοκληρώσουμε από το να καταπιανόμασταν με την κάθε μία ξεχωριστά. Εγκέφαλος είναι, χρειάζεται και τον χρόνο προσαρμογής του.
γ. Αφιέρωσε όλη σου την προσοχή σε κάθε εργασία που χρειάζεται να μπεις και σε συγκεκριμένη διάθεση (και διανοητική κατάσταση) για να την κάνεις. Μόλις πιάσεις ρυθμό, μείνε εκεί μέχρι να την τελειώσεις. Αυτός είναι ο λόγος που έχω συγκεκριμένες ώρες που κάνω τις επικοινωνίες μου με συνεργάτιδες μου, άλλες ώρες που γράφω κείμενα, άλλες ώρες που ετοιμάζω παρουσιάσεις. Κάποτε καθόμουν να γράψω, μετά χτυπούσε το τηλέφωνο, απαντούσα, μετά θυμόμουν ότι έχω και ένα σεμινάριο που πρέπει να τελειώσω. Αυτά έμεναν στη μέση και εγώ με την αίσθηση ότι τίποτα δεν έχει προχωρήσει.
Επίλογος:
Οι επιστήμονες που ασχολούνται με τον εγκέφαλο μας καταλήγουν στο ότι τελικά μάλλον είμαστε serial taskers. Ένα πράγμα τη φορά και από το ένα στο άλλο και όχι όλα ταυτόχρονα.
Έχω καταλήξει και εγώ με τη σειρά μου σε δύο πράγματα. Πρώτον το multi–tasking δεν είναι για εμένα και μάλλον δεν θα γίνω ποτέ η Wonder Woman της τηλεόρασης. Δεν αντέχω τη μόνιμη αίσθηση τρεχάλας που δημιουργεί. Αποφάσισα να είμαι παρούσα στη στιγμή και να στρέφω όλη μου την προσοχή σε ένα πράγμα τη φορά.
Δεύτερον, το να μπορείς να εστιάσεις την προσοχή σου σε ένα πράγμα τη φορά γίνεται η δεξιότητα που θα κάνει τελικά τη μεγάλη διαφορά σε ο,τι θετικό θέλεις να καταφέρεις στην ζωή σου.
Ευχαριστώ που και σήμερα ήσουν εδώ, ραντεβού στο επόμενο post!
*Εάν ενδιαφέρεσαι να μάθεις για τη δυνατότητα ανάπτυξης εισοδήματος μέσα από την πρόταση της LR Health & Beauty, επικοινώνησε μαζί μου για να τα δούμε μαζί πως ξεκινάμε.
Παρασκευή μου εξαιρετικό άρθρο! Πιάνει την καρδιά του προβλήματος του χρόνου για εμάς τις γυναίκες. Καταπληκτικά τα tips που δίνεις. Σε ευχαριστώ πολύ!