“Exercise: the best meditation - the best medication!” - Paraskevi Katsanaki

Κατάλογοι LR Health & Beauty

“Exercise: the best meditation - the best medication!”

“Exercise: the best meditation – the best medication!”

Όλο και συχνότερα διαβάζω σε άρθρα για την αναγκαιότητα της εφαρμογής ενός διαφορετικού μοντέλου ζωής. Είναι πλέον ξεκάθαρο ότι όχι απλώς δεν οδηγεί πουθενά, αλλά και ότι, όσο μένει, μόνο κακό προκαλεί.

Σε τι αναφέρομαι; Στο ερμητικό κλείσιμό μας στο σπίτι μπροστά σε μία οθόνη, στην έλλειψη σωματικής κίνησης και στην πρόσληψη ελάχιστα θρεπτικής τροφής (πνευματικής και σωματικής).

Το σύστημά μας αντιδρά στις αλλαγές, γιατί αγαπά το γνωστό, το οικείο και το βολικό. Γι’ αυτό και ενώ συχνά γίνεται λόγος για την σπουδαιότητα της άσκησης και του διαλογισμού, ως αντίβαρα στο σύγχρονο τρόπο ζωής, λίγοι είναι διατεθειμένοι να τα εντάξουν στην καθημερινότητά τους. Ας μην γελιόμαστε…ο σύγχρονος τρόπος εργασίας είναι σήμερα συγκεκριμένος και λίγο μπορούμε να επηρεάσουμε το που θα πάει. Αυτό που μπορούμε να επηρεάσουμε και βασικά να καθορίσουμε είναι σε ποιές δραστηριότητες θα διοχετεύουμε τον χρόνο που έχουμε εκτός των επαγγελματικών μας υποχρεώσεων.

Ποιες τακτικές “αποτοξίνωσης” ακολουθούμε; Που αφιερώνουμε τον ελεύθερό μας χρόνο; Τι επιλέγουμε να κάνουμε εκτός δουλειάς;

 

Αυτό είναι δική μας επιλογή και ως εκ τούτου ευθύνη.

Η δική μου εργασία, μεταξύ άλλων, απαιτεί αρκετό χρόνο μπροστά σε οθόνη (υπολογιστή ή κινητού). Είχα πολλές φορές την ανάγκη να σηκωθώ και να κάνω κάτι να “ξεσκουριάσω”. Έτσι άρχισα να περπατώ. Καθημερινά σχεδόν. Στην αρχή κάποιες φορές έπρεπε να πιέσω τον εαυτό μου για να μην βρει μία δικαιολογία, μέχρι που “κλείδωσε”  στο μυαλό μου και έγινε φυσική ανάγκη, όπως η τροφή. Σήμερα απλώς δεν γίνεται να μην το κάνω. Οι βασικοί λόγοι είναι τρεις. Πρώτον, γιατί είναι μία μορφή σωματικής άσκησης που με ευχαριστεί χωρίς να με επιβαρύνει. Δεύτερον, γιατί με χαλαρώνει. Τρίτον, και εξίσου σημαντικό με τα δύο πρώτα, γιατί όταν ασκούμαι μου έρχονται οι πιο καταπληκτικές ιδέες!

Συμβαίνει και σε εσάς; Είναι φυσιολογικό να συμβαίνει…

Μελετώντας τις τακτικές και συνήθειες των ανθρώπων που πετυχαίνουν στη ζωή, έμαθα ότι η άσκηση είναι μία μορφή διαλογισμού. Κατά τη διάρκεια λοιπόν της άσκησης, επειδή το μυαλό χαλαρώνει, μπορούμε να ανασύρουμε τις λύσεις σε θέματα που μας απασχολούν έντονα, να ανοίξει το μυαλό μας και να μας έρθουν ιδέες. Γι’ αυτό και μετά την άσκηση νιώθουμε ένα είδος “κάθαρσης” ή “εκτόνωσης”. 

Η άσκηση δεν χρειάζεται να είναι κάτι το εξεζητημένο ή σύνθετο ή ακριβό. Δεν χρειάζεται να αρχίσετε ένα δαπανηρό σπορ ή κάτι που θα απαιτεί πολύ χρόνο. 

Χρειάζεται να βρείτε:

α. κάτι που είναι εύκολο να ενταχθεί στη ζωή σας.

Για εμένα αυτό αρχικά ήταν το περπάτημα, γιατί ως μητέρα τότε δύο πολύ μικρών παιδιών, δεν είχα πολύ χρόνο να δαπανώ στις μετακινήσεις. Σήμερα που έχουν μεγαλώσει λίγο μπορώ να εντάξω και κάτι πιο χρονοβόρο στο πρόγραμμά μου. Εάν το μόνο που χρειάζεται είναι απλώς να πάρετε την απόφαση να σηκωθείτε από τον καναπέ και να βγείτε έξω, τότε θα ελαχιστοποιήσετε τις δικαιολογίες. 

β. κάτι που δεν θα είναι δαπανηρό.

Το περπάτημα είναι η πιο οικονομική γυμναστική. Το μόνο που χρειάζεστε είναι ένα ζευγάρι αθλητικά παπούτσια και τη διάθεση να σηκωθείτε και να βγείτε έξω. Άρα; Θα ελαχιστοποιήσετε τις δικαιολογίες!

γ. κάτι που για εσάς λειτουργεί αναζωογονητικά.

Προσαρμόστε τα όσα διαβάζετε στο δικό σας σώμα και τη δική σας ψυχοσύνθεση. Αυτό που είναι αναζωογονητικό για κάποιον, για κάποιον άλλον είναι απλώς βαρετό και έτσι δεν θα μπορέσετε να το ακολουθήσετε για πολύ. Βρείτε το ιδανικό για εσάς και υιοθετήστε το. Άρα; Θα ελαχιστοποιήσετε τις δικαιολογίες!

Και επειδή τις περισσότερες φορές, εάν εξαλείφαμε τις ασθένειες του πνεύματος (αναφέρομαι στο στρες και σε ό,τι αυτό παράγει), θα εξαλείφαμε και τις ασθένειες του σώματος, καταλήγω στο ότι σε κάποιες περιπτώσεις η άσκηση είναι όχι μόνο μία εξαιρετική μορφή διαλογισμού, αλλά και ένα αποτελεσματικό “φάρμακο” για το σώμα μας.

Αγαπημένοι,

 

επιστρέφουμε στα βασικά! Βγαίνουμε έξω, κινούμαστε και λέμε ναι στην ίδια την ζωή…

 

Με εκτίμηση,

Paraskevi Katsanaki